Kolagen wołowy dla wsparcia kondycji skóry, włosów i paznokci
W ostatnim czasie kolagen przeżywa prawdziwy renesans, tym bardziej że wsparcie gładkiej skóry, lśniących włosów i mocnych paznokci brzmią całkiem obiecująco. Wśród różnych jego rodzajów szczególną uwagę przyciąga kolagen wołowy. Czym jest i jakie korzyści może wykazywać? Przyjrzyjmy się bliżej tym zagadnieniom.
Czym jest kolagen wołowy i skąd pochodzi?
Jak wiemy, kolagen to fundamentalne białko strukturalne, stanowiące rusztowanie dla tkanek organizmu. Niestety z wiekiem jego naturalna produkcja w organizmie maleje, co nie pozostaje bez wpływu na pogorszenie kondycji m.in. naszej skóry, włosów i paznokci (1,2). Nie musimy jednak biernie akceptować tego faktu, a jednym z rozwiązań może okazać się kolagen wołowy, bogaty w aminokwasy budulcowe.
Kolagen wołowy to nic innego jak to samo białko strukturalne, tyle że pozyskiwane z bydła. Skąd pochodzi natywny (czyli o dużej masie cząsteczkowej i strukturze potrójnej helisy) kolagen wołowy? Pozyskuje się go głównie z tkanek łącznych tych zwierząt, takich jak m.in. skóra, kości, chrząstki, ścięgna, tkanka płucna i łączna (3).
Proces oddzielania i wydobywania tych tkanek odbywa się w sposób, który w jak najmniejszym stopniu naruszają jego pierwotną strukturę, aby uwolnić cząsteczki kolagenu.
Jedną z alternatywnych metod pozyskania tkanek jest zastosowanie ultradźwięków, co nie zmienia cząsteczki kolagenu, dzięki czemu w krótszym czasie można uzyskać wyższe jego stężenia (3).
Wołowe białko jest korzystne i dostępne w diecie
Kolagen wołowy jest ceniony i uznawany za korzystny dla organizmu, dzięki (3,4):
- Wysokiej zawartość kolagenu I oraz III: te typy kolagenu są kluczowe dla zdrowia skóry, kości i tkanki łącznej.
- kolagen I stanowi prawie 90 proc.(!) całego kolagenu w skórze, a jego zadaniem jest dbanie o jej wytrzymałość, elastyczność i jędrność,
- kolagenIII: stanowi w skórze do 15 proc. i odpowiada głównie za jej sprężystość i elastyczność.
2. Biodostępności* dla organizmu: kolagen wołowy podobnie jak inne białka jest dobrze przyswajany przez organizm.
Ważne!
*Biodostępność kolagenu można zwiększyć poprzez hydrolizę, czyli rozbicie jego cząsteczek na mniejsze elementy, peptydy kolagenowe. Z procesu tego powstaje kolagen hydrolizowany, o cząsteczkach znaczne mniejszych i łatwiej przyswajalnych przez organizm (3).
Kolagen występuje oczywiście naturalne w wielu produktach spożywczych, wyłącznie w tkankach zwierzęcych, takich jak mięso czy ryby, zawierające tkankę łączną. Dlatego do produktów zawierających najwięcej kolagenu wołowego zalicza się te, które zawierają ścięgna, chrząstki czy żyły, jak np. (5):
- parówki, salceson,
- galarety mięsne i owocowe na bazie żelatyny wołowej,
- golonka,
- ozory wołowe,
- bulion z mięsa z kośćmi i skórą.
Dla kogo są produkty z kolagenem wołowym?
Ponieważ wraz z wiekiem naturalna produkcja kolagenu w organizmie zaczyna spadać i następuje pogorszenie kondycji naszej skóry, możemy wesprzeć organizm kolagenem wołowym. Oczywiście pierwszym wyborem powinna być zbilansowana dieta, bogata w produkty wołowe, w których jest go najwięcej. Warto włączyć do codziennego jadłospisu produkty wymienione wcześniej w artykule.
Jeśli jednak z różnych powodów, np. ograniczeń żywieniowych, nie dostarczamy go wraz z dietą, możemy wesprzeć się produktami doustnymi z kolagenem wołowym w formie hydrolizowanej.
Jak kolagen wołowy może wspierać skórę, włosy i paznokcie? (5):
- skóra:
– odpowiada za podział komórkowy, co sprzyja regeneracji tkanek,
– wspiera produkcję kwasu hialuronowego, odpowiedzialnego za nawilżenie, jędrność i elastyczność, co może przyczyniać się do mniejszej widoczności drobnych zmarszczek,
– pobudza fibroblasty, aby produkowały nowy kolagen w skórze.
- włosy: przynosi korzyści ze względu na zwiększenie poziomu cynku we włosach, kluczowego pierwiastka warunkującego prawidłowy stan włosów. Dzięki temu zwiększona jest ich gęstość i nawilżenie skóry głowy.
- paznokcie: przyczynia się do ich wzmocnienia i zmniejsza łamliwość, poprzez wpływanie na poprawę odżywiania macierzy paznokcia oraz jego budulcowego białka – keratyny.
Sprawdź również: Właściwości kolagenu. Oddzielamy fakty od mitów.
Formy suplementów diety z kolagenem wołowym hydrolizowanym
Hydrolizowany kolagen wołowy w produktach będących suplementami diety występuje w wielu formach, warto wybrać więc tę, która będzie dla nas łatwa w sposobie przygotowania. Do dyspozycji na rynku mamy (2):
- proszek: populara forma, która łatwo rozpuszcza się w wodzie, sokach, kawie czy koktajlach. Może występować w różnych smakach,
- płyny: gotowe do spożycia tzw. shoty, często wzbogacone o witaminy i minerały,
- kapsułki/ tabletki: wygodne dla osób, preferujących tę formę podania, jednak ilość kolagenu w tych formach może być niska,
- żelki: dostępne w różnych smakach i kształtach.
Przeczytaj również nasz artykuł o tym, na co zwracać uwagę przy wyborze suplementu diety.
Przy wyborze odpowiedniego produktu zwracajmy uwagę na ilość kolagenu wołowego w zalecanej dziennej porcji oraz obecność innych składników, wykazujących właściwości antyoksydacyjne, np. witaminy A, E i C oraz wspierających zachowanie optymalnej kondycji skóry, jak np. biotyna, selen czy cynk.
Na podstawie:
- Ricard-Blum S. The Collagen Family. Institut de Biologie et Chimie des Prote´ines, Universite´ Lyon, 1-20. Cold Spring Harb Perspect Biol 2011;3, 1-20.
- Szu-Yu Pu, Ya-Li Huang, Chi-Ming Pu, Yi-No Kang et al. Effects of Oral Collagen for Skin Anti-Aging: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients 2023, 15, 2080, 1-20.
- Hydrolyzed Collagen – Sources and Applications. López A. L., Morales-Peñaloza A., Martínez-Juárez V. M. et al. Molecules 2019, 24, 4031; 2-16.
- Żelaszczyk D., Waszkielewicz A., Marona H. Kolagen – struktura oraz zastosowanie w kosmetologii i medycynie estetycznej. Pracownia Chemii Kosmetycznej Zakładu Chemii Bioorganicznej Katedry Chemii Organicznej, Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, Kraków, 1-7.
- Górska M., Ziaja M., Drab K. Effect of collagen supplementation on skin, hair and nails condition. Polish Journal of Cosmetology 2023, 26(4): 187-195.
