Kolagen rybi – wsparcie organizmu z wodnych głębin
Zapewne nawet odkrywcy typu II tej substancji, Miller i Matukas nie spodziewali się w 1969 roku, że przyjdzie czas, kiedy odkrytych zostanie ponad dwadzieścia innych typów, a białko to zyska tak ogromną popularność (1). O czym mowa? O kolagenie, białku budulcowym wszystkich organizmów zwierzęcych, w tym ludzkich. Od jakiegoś czasu mówi się o nim coraz częściej, zarówno w kontekście korzyści, jak i sposobów jego pozyskiwania. Dowiedzmy się zatem, jak powstaje i czym wyróżnia się jeden z jego typów – kolagen rybi.
Kolagen rybi: czym jest i jak się go pozyskuje?
Zacznijmy od podstaw. Kolagen to białko o włóknistej budowie, które odgrywa istotną rolę dla ludzkich tkanek, w tym skóry, gdzie odpowiada m.in. za wytrzymałość i elastyczność. Ma kształt potrójnej helisy, a zbudowane jest z aminokwasów, do których należą m.in. prolina, hydroksyprolina i glicyna. Organizm może sam produkować kolagen z pożywienia.
Niestety, po 25. roku życia jego produkcja zaczyna spadać, co objawiać się może m.in. utratą jędrności skóry, pojawieniem się pierwszych, drobnych zmarszczek, osłabieniem włosów i paznokci (2). Można wtedy włączyć do codziennej diety produkty, które go zawierają, a w przypadku gdy z różnych powodów to nie wystarczy, skorzystać z gotowych preparatów kolagenowych, np. z kolagenem rybim.
Zapamiętaj!
Kolagen rybi pozyskiwany jest z ryb zarówno słodko- jak i słonowodnych, a czasem również z innych bezkręgowców wodnych, jak np. gąbki czy meduzy. Najczęściej pochodzi ze skór, łusek i ości ryb takich jak np. rekin, dorsz, mintaj czy tilapia (3).
Proces pozyskania kolagenu z ryb odbywa się zazwyczaj w niskich temperaturach, aby zachować jego naturalną strukturę potrójnej spirali. Dzięki temu mówi się o nim jako o kolagenie natywnym, inaczej biologicznym. Taki kolagen poddaje się następnie hydrolizie, dzięki czemu powstają peptydy kolagenowe o małej masie cząsteczkowej – kolagen rybi hydrolizowany (2).
Sprawdź również: Kolagen wołowy dla wsparcia kondycji skóry, włosów i paznokci
Właściwości oraz źródła w diecie kolagenu rybiego
Co sprawia, że kolagen rybi zyskuje na popularności? Na pewno jego łatwa dostępność zarówno w produktach spożywczych, jak i preparatach wspierających dietę. Także jego korzystne właściwości, zwłaszcza dla skóry. Należą do nich m.in. (2):
- biodostępność i biozgodność. Oznacza to, że jest on bardzo dobrze przyswajalny przez nasz organizm i jego struktura jest zbliżona do ludzkiego kolagenu,
- zawartość prawie wyłącznie kolagenu typu I, czyli najbardziej powszechnego typu występującego w skórze, zajmującego 80-90 proc. powierzchni skóry właściwej.
Badanie, które oceniało skuteczność kolagenu rybiego na zmarszczki i elastyczność skóry kobiet wskazało, że suplementacja hydrolizowanego kolagenu rybiego przyniosła zamierzone efekty – redukcję „kurzych łapek” i zmarszczek wokół oczu (2).
Inne badania pokazują, że doustne przyjmowanie kolagenu rybiego ma pozytywny wpływ na kondycję skóry uszkodzonej w wyniku fotostarzenia oraz wpływa korzystnie na stopień nawilżenia skóry (2).
W przypadku, gdybyśmy chcieli zwiększyć podaż kolagenu rybiego i przyswajać go diety, znajdziemy go m.in. w (2):
- skórze ryb: takich jak dorsz, łosoś, makrela. Dlatego warto zostawiać skórę przy spożywaniu tych gatunków,
- ościach i głowach ryb: są doskonałe do przygotowywania odżywczych bulionów rybnych,
- galaretkach rybnych: np. w daniach z ryb w galarecie.
Te osoby mogą się wspierać kolagenem rybim
Z korzystnych właściwości rybiego kolagenu hydrolizowanego mogą oczywiście korzystać wszystkie osoby, które chcą wesprzeć ogólny wygląd i kondycję skóry, włosów i paznokci. Szczególnie jednak warto, aby rozważyły jego stosowanie te, które zauważyły u siebie pogorszenie kondycji, co oznacza w przypadku:
- skóry: pojawienie się zmarszczek, pogorszenie jędrności i elastyczności,
- włosów: brak blasku, osłabienie i łamliwość,
- paznokci: kruchość, rozdwajanie się.
Przeczytaj również: Właściwości kolagenu. Oddzielamy fakty od mitów
Kolagen rybi hydrolizowany może wspierać skórę, włosy i paznokcie
W sytuacji, w której z różnych powodów nie jesteśmy w stanie zapewnić organizmowi optymalnego poziomu kolagenu pochodzącego z ryb w codziennej diecie, rozważenie suplementacji doustnej z tym typem kolagenu może okazać się pomysłem wartym rozważenia. Jego korzystny wpływ na kondycję skóry, paznokci i włosów został potwierdzony w badaniach.
| W przypadku skóry, przy codziennym stosowaniu kolagenu rybiego hydrolizowanego przez 8. tygodni, wzrosło jej nawilżenie o ponad 12 proc. (po 8. tygodniach). Nastąpił również wzrost gęstości kolagenu w skórze właściwej (po 12. tygodniach), na korzyść zmieniła się jego ilość oraz jakość (4). |
Powyższe wyniki wskazują, że rybie peptydy kolagenowe mogą wspierać skórę właściwą poprzez wzbudzanie powstawania kolagenu i mogą w ten sposób zmniejszać widoczne zmarszczki (4).
W przypadku włosów stosowanie kolagenu pozyskanego z łusek tilapii, wykazało m.in. zwiększenie grubości włosów oraz zmniejszenie ich suchości i matowości. Także namnażanie się komórek macierzystych w mieszkach włosowych, co jest ważne dla wzrostu włosów (5).
Jeżeli chodzi o paznokcie, według literatury kolagen rybi wspiera w zmniejszeniu ich łamliwości oraz wzmocnieniu płytki, co zapobiega ich rozdwajaniu się (2).
Wygodne formy suplementów diety z kolagenem rybim
Hydrolizowany kolagen rybi w suplementach diety dla włosów, skóry i paznokci występuje w różnych formach, co pozwala na dopasowanie do indywidualnych preferencji. Możemy więc skorzystać m.in. z (6):
- shot’ów: zwykle są to małe buteleczki z gotową do picia porcją kolagenu,
- proszku: najczęściej do rozpuszczenia w wodzie, soku lub smoothie,
- kapsułek/ tabletek.
Ważne!
Suplementy diety to tylko dodatek do zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia. Gdy jednak zdecydujemy się na wsparcie organizmu produktami z hydrolizowanym kolagenem rybim, warto wybierać te, które oprócz kolagenu zawierają inne składniki, korzystnie wpływające na włosy, skórę i paznokcie, takie jak np. kompleksy witamin.
Na podstawie:
- Ricard-Blum S. The Collagen Family. Institut de Biologie et Chimie des Prote´ines, Universite´ Lyon, 1-20. Cold Spring Harb Perspect Biol 2011;3, 1-20.
- Górska M., Ziaja M., Drab K. Effect of collagen supplementation on skin, hair and nails condition. Polish Journal of Cosmetology 2023, 26(4): 187-195.
- Hydrolyzed Collagen – Sources and Applications. López A. L., Morales-Peñaloza A., Martínez-Juárez V. M. et al. Molecules 2019, 24, 4031; 2-16.
- Asserin J., Lati E., Shioya T., Eng B., Prawitt J. The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo-controlled clinical trials. Journal of Cosmetic Dermatology, 14, 291—301.
- Hwang S.B. , Park H. J., Lee B.H.Hair-Growth-Promoting Effects of the Fish Collagen Peptide. Int. J. Mol. Sci. 2022, 23, 11904, 1-15.
- Szu-Yu Pu, Ya-Li Huang, Chi-Ming Pu, Yi-No Kang et al. Effects of Oral Collagen for Skin Anti-Aging: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients 2023, 15, 2080, 1-20.
